Drinking coffee in Trieste is a ritual that suits different situations, as in other parts of the world: from waking up in the morning to a feature of the town's social life. The presence of important coffee manufacturers and numerous historical cafes (Caffè San Marco, Caffè degli Specchi, Caffè Tommaseo, etc.) bears witness to a long-term tradition, dating from the second half of the eighteen century, with the birth of the first coffee shops, public places where people could buy and drink coffee.
You may say: "This is not so unusual". In fact, it isn't. What makes the difference are the terms used, (that are not the same as in the rest of Italy) and the possibility to drink coffee in a little glass, instead of the ordinary cup.
With this in mind, you have to be careful when you ask for a coffee in this crazy town. In fact, if you simply say "coffee", the waiter will bring you an unrequested espresso or will reply by another question: "Which kind of coffee?". If you ask for a "cappuccino", the waiter will probably ask you: "small or big?"
In order to enjoy drinking coffee in Trieste, I'm gonna give you some useful information and first of all the glossary you have to learn in order to create any possible combination on your own.
"bi" - short for bicchiere (glass);
"capo" - small cappuccino;
"caffelatte" - big cappuccino (the italian one);
"deca" - short for decaffeinato (decaffeinated);
"orzo" - short for caffè d'orzo (barley coffee);
"goccia" - short for gocciato, an espresso with a drop of milk;
"nero" - espresso;
"caffè" - espresso (but take care, when you say "caffè", as I told you before!)
"ristretto" - strong espresso;
"corretto" - espresso with a shot of spirits
Once you have learned this glossary you'll be ready to order the coffee you want. Let's try some combinations.
"Capo deca": little decaffeinated cappuccino in a cup;
"Capo in bi": little cappuccino in a glass;
"Capo deca in bi": little decaffeinated cappuccino in a glass;
"Goccia corretto": espresso with a drop of milk and a shot of spirits, in a cup.
Of course, some combinations are not possible: "orzo deca" for example doesn't make sense (barley coffee doesn't contain caffeine).
Besides this, I couldn't' imagine to order neither a "caffellatte corretto" (a big cappuccino with a shot of spirits), neither an "orzo ristretto in bi" (a strong barley coffee in a glass), but this is a matter of personal taste. You can do what you want, just use your imagination.
Isn't that funny? I think so.
By the way, if you go to Gorizia (50 km far from Trieste) you cannot use the above mentioned terms: they will simply not understand you. If you go to Udine (100 km far from Trieste) and you order a "nero" they will bring you a glass of red wine. So, pay attention and enjoy.
That's all.
Bere il caffè nella città dei matti
Bere il caffè a Trieste è un rituale che si adatta a differenti situazioni, come in altre parti del mondo: dal risveglio mattutino a caratteristica della vita sociale della città. La presenza di importanti produttori di caffè e di numerosi caffè letterari (Caffè San Marco, Caffè degli Specchi, Caffè Tommaseo), sono testimoni di una tradizione a lungo termine, che risale alle seconda metà del XVIII secolo, con la nascita delle prime Botteghe del caffè, locali pubblici in cui era possibile acquistare e bere la bevanda.
Potreste dire "Questo non è così insolito". Infatti non lo è. A fare la differenza sono i numerosi modi di bere il caffè. Da questo punto di vista, dovete fare attenzione quando ne ordinate uno a Trieste. Infatti, se dite semplicemente "caffè" il cameriere vi porterà un espresso oppure vi risponderà domandandovi: "Che caffè?". Se domandate un cappuccino, il cameriere vi domanderà: "Piccolo o grande?"
Per apprezzare il caffè a Trieste vi darò una serie di informazioni utili e prima di tutto un glossario per imparare a creare da voi le possibili combinazioni.
Iniziamo:
"bi" - diminutivo di bicchiere;
"capo" - caffè macchiato;
"caffelatte" - cappuccino;
"deca" - diminutivo di decaffeinato;
"orzo" - diminutivo di caffè d'orzo;
"goccia" - diminutive di gocciato, an espresso con una punta di latte;
"nero" - espresso;
"caffè" - espresso;
"ristretto" - caffè ristretto;
"corretto" - caffè corretto.
Una volta che avete imparato il glossario siete pronti per ordinare il caffè che volete. Proviamo alcune combinazioni:
"Capo deca": caffè macchiato decaffeinato in tazzina;
"Capo in bi": caffè macchiato in bicchiere;
"Capo deca in bi": caffè macchiato decaffeinato in bicchiere;
"Goccia corretto": caffè gocciato corretto.
Ovviamente alcune combinazioni non sono possibili: "orzo deca" per esempio non ha senso (il caffè d'orzo non contiene caffeina).
Inoltre, io non potrei immaginare di ordinare un "caffellatte corretto" (cioè un cappuccino corretto), né un "orzo ristretto in bi" (caffè d'orzo ristretto in bicchiere), ma è una questione di gusti personali. Voi potete fare ciò che volete, basta usare l'immaginazione.
Per inciso, se andate a Gorizia (50 km da Trieste) non potete usare i termini sopra elencati: semplicemente non vi capiranno. Se andate a Udine (100 km da Trieste) e ordinate un "nero", vi porteranno un bicchiere di vino rosso. Perciò fate attenzione e buon divertimento!
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